PRZEBIEG ZAJĘĆ
pokazujemy na żywo egzemplarze roślin, które występują na naszym obszarze. Uczestnik może także zrobić ich zdjęcie telefonem aby łatwiej odszukać roślinę. Wychodzimy w plener na około 1 h. Po powrocie oglądamy zbiory. Segregujemy do herbaty i do potrawy, którą razem przygotowujemy (płukanie, szatkowanie, zaparzanie, smażenie i tp). Nakrywamy stół i wspólnie pijemy lub jemy przy krótkiej opowieści o tym co spożywamy i jak to działa na organizm człowieka.
Dla kogo?
Rodzina z dziećmi i osoby indywidualne – pojedyncze. Ilość osób od 5 do 12 (adresowane głownie do dzieci od 7 lat)
Gdzie?
Zajęcia na miejscu w Kątach Bystrzyckich – jest tu dużo łąk i roślin do wykorzystania na zajęciach.
Kiedy?
Zgłoszenie najpóźniej 3 dni wcześniej – ze względu na przygotowanie materiałów, świerzych produktów (typu mąka, oliwa, jajka, czosnek, śmietana) i częściowo roślin, które będą przetwarzane na miejscu.
Czas trwania około 2- 4 h. Zajęcia prowadzimy od czerwca do sierpnia.